Почео III Еко арт фест, најдужи до сада

Радионицом за децу „Засади дрво“, данас (5. јуна 2021) је у Косовској Митровици почео трећи Еко Арт фестивал. У наредних седам дана, деца али и одрасли ће имати прилику да се кроз разне видове уметничког изражавања, подсете на основне еколошке премисе и важност очувања природне средине.

Сав програм биће одржан у Приватном културном центру „Акваријус“ и у недавно отвореном Дечјем културном центру „Кактус“ који су и организатори фестивала.
У оквиру данашње радионице „Засади дрво“ са најмлађима се дружио Слободан Миљковић руководилац Културног склоништа „Крик“ из Косовске Каменице.
„Сам циљ ове радионице јесте враћање деце природи, или суштински, задржавање деце у природи. Деца највише воле да проводе време у природи, али само одрастање и одређени формални видови образовања, некада знају дете да одвуку у учионице, институције… Тако да је наш циљ указивање на то шта ми радимо са природом и како да задржимо нас у некој нераскидивој вези са околином, рекама, шумама, ваздухом, земљом…“, каже Слободан и сматра да су у том смислу, места попут ДКЦ „Кактус“ од непроцењивог значаја јер усмеравају али дају преко потребну слободу у изражавању.
Еко Арт фест ове године траје чак седам дана, што је најдуже од његовог покретања. Уредник културно-уметничког програма ПКЦ „Акваријус“ Александар Дунђерин каже да је програм богат а да ће нека дешавања својом ексклузивношћу посебно привући пажњу љубитеља уметности.

„У ових седам дана, акценат је на дечјем програму, а по први пут се одржава на две локације у ‘Акваријусу’ и ‘Кактусу’ који је формиран ове године. То је и логично, на најмлађе генерације треба највише утицати по питању еколошке свести и заштите животне средине јер ће они постати људи који ће сутра доносити одлуке о томе на каквој ћемо планети живети“, истиче Дунђерин.

Након ове радионице, полазници Малог атељеа и Малог театра који функционишу при ДКЦ „Кактус“ ће сутра посетити Грачаницу где ће у тамошњем Дому културе одгледати дечју оперу. Прва три дана фестивала су резервисана за уметничко-еколошке радионице. У уторак биће организоване пројекције три документарна филма у „Акваријусу“, у среду гости ће бити вишеструко награђиване балерине Балетске школе Грачаница. У петак, публика ће имати прилику да види изложбу „Пресанци“ нашег истакнутог ликовног ставараоца Милана Симића, коју организатори најављују као најзначијније дешавање.
„Његова вишегодишња жеља је да изради Вечити хербаријум. Посебном техником, Симић биљке са нашег поднебља утискује на графички папир и ово је први пут да једна таква изложба буде постављена у Косовској Митровици, одакле ће се преселити у Јапан“, додаје Александар.

Ових дана биће организован и еколошки квиз, представљање две публикације, специјално урађене за фестивал – „Дрвић Шумарко“ и „Утине и Миљане боје природе“, а за љубитеље музике, предвиђен је концерт бенда „Јужни воз“.
Пријатељ фестивала као многих досад организованих дечјих програма, је НВО Домовик.
„Данас, симболично, на Међународни дан заштите животне средине, одлучили смо да са најмлађима у оквиру едукативне радионице разговарамо о очувању планете Земље. Ова радионица је део кампање Еко – покрени се коју реализује организација Домовик уз подршку организације Save the Children. Циљ целе те кампање јесте подизање свести о важности заштите животне средине“, каже Светлана Јевтић испред НВО Домовик.

Текст: Ивана Вановац; Фото: Милан Кабишић

Извор: Радио Косовска Митровица >>