Ута и Миљана, двојезичност, природа и уметност

Сликовница за децу под називом „Утине и Миљанине боје природе“, представљена је данас у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Сликовница прати замишљени сусрет алпинисткиње Уте Ибрахими и ликовне уметнице Миљане Дунђерин, као и њихово заједничко путовање по Косову.

Прва жена са Косова која је „покорила“ Хималаје, Ута Ибрахими, каже за Радио Контакт Плус, да је циљ креирања сликовнице промоција двојезичности на Косову.
„Дошла сам на идеју да радим више са децом, а како то лакше постићи ако не путем књига… Ова књига је о мени и Миљани, које смо хероине у нашим заједницама, па смо желеле да поделимо наше приче, инспиришемо младе, а нарочито децу, да раде на постизању својих циљева и остваривању својих снова. Књига је написана на српском и албанском језику, јер желимо да деца на Косову, без обзира на то где живе, почну да уче оба језика од детињства, пошто Косово припада свима нама“, објашњава Ибрахими.
Ликовна уметница Миљана Дунђерин, каже да сликовница носи поруку љубави према природи и уметности.

„Сагласне смо (Ута и она, прим. аут.) у томе да деца на Косову треба да имају двојезичне књиге, како бисмо им учинили занимљивим теме као што су природа, заштита животне средине и уметност“, додаје Дунђерин.

Књига је присутнима у ПКЦ „Акваријус“ данас најпре презентована у електронској верзији, а потом у класичној. Деца су добила сликовницу на поклон.
Аутор сликовнице је Мустафа Флутур, а илустраторка Катерина Николовска. Издавач ове публикације је Фондација „Уталаја“ из Приштине.
Покровитељ пројекта је УНМИК.

Извор: Радио Контакт плус >>