IV ЕКО АРТ ФЕСТ 2022 током лета и јесени на северу Косова

Овогодишњи, четврти по реду Еко арт фест, који ће се одржати током лета и јесени (од јула до октобра 2022), реализује се под слоганом „Смањи, поново употреби, рециклирај“ (3R – ’s: Reduce, reuse, recycle).Организатор фестивала је митровачки НВО Арт пункт „Акваријус“, а ове године фестивал подржава Swiss Agency for Development and Cooperation SDC.

Идеја за Еко арт фест (ECO ART FEST) настала је 2018. године у намери да се, путем уметности, подигне еколошка и културна свести младих људи који живе и бораве у Митровици, и на Косову, где занемаривање животне средине нарочито изражено. Будући да је стање поремећеног еколошког биланса, које утиче на читаву планету, највише проузроковао сам човек, тема Еко арт фестивала у целини јесте нестабилна еколошка равнотежа.
Циљ Еко арт фестивала је да млади људи на занимљив и ефикасан начин стекну свест о екологији и уметности као дисциплинама које могу коегзистирати, прожимати се, створити целину, контекст културе живота. Такође, кроз разноврсне програме и активности, учесници фестивала су у прилици су да стекну теоријска знања и практичне вештине у коришћењу еколошког материјала и употреби отпадних материјала у уметничке сврхе.
Овогодишњи, четврти по реду Еко арт фест, који ће се одржати током лета и јесени (од јула до октобра 2022), реализује се под слоганом „Смањи, поново употреби, рециклирај“ (3R – ’s: Reduce, reuse, recycle).
Организатор фестивала је митровачки НВО Арт пункт „Акваријус“, а ове године фестивал подржава Swiss Agency for Development and Cooperation SDC.

Током четири месеца биће организован велики број уметничких програма, едукативно-уметничких радионица за младе свих узраста (основна и средња школа, студенти), а као гости фестивала Митровицу ће посетити и уметници (писци, сликари, музичари) који су се уједно истакли и као борци за заштиту животне средине.
И ове године Еко арт фестивал имаће такмичарски део а пријављени учесници (Види: Конкурс за такмичарски део Еко арт фестивала >>) надметаће се у осмишљавању најбољег графичког решења на задату еколошку тему (отпад од хране, пластика за једнократну употребу, рециклажа, компостирање, концепт нултог отпада, природа и биодиверзитет). Осим тога, најуспешнија деца која су учествовала у некој од програмских целина фестивала као награду добиће прилику да учествују у неком од еко кампова у региону. Укупан наградни фонд за такмичарске делове фестивала износи 2.400 евра.
IV Еко арт фестивал одвијаће се у неколико програмских целина:

УМЕТНОСТ СА ОТПАДА
Деца школског узраста од прикупљеног отпадног материјала (Види: Јавни позив за донацију отпадног материјала >>) правиће уметничке предмете који ће у септембру бити јавно изложени. Награда за аутора најбољег рада биће учешће на неком од еко кампова у региону.
ЕКОЛОШКИ ХЕРОЈИ
Деца основношколског узраста (до 14 година) имаће прилику да се сусретну са запосленима у јавним предузећима. Разговор са невидљивим еколошким херојима града, омогућиће учесницима фестивала да се упознају са свакодневним радом и изазовима радника чије су активности везане за заштиту животне средине. Деца која су упознала „Еколошке хероје“ у радионицама које ће потом бити организоване сликаће захвалнице за ове „невидљиве“ јунаке, а аутор најбољег цртежа биће учешће на неком од еко кампова у региону.
ОДА ПРИРОДИ
У оквиру програмске целине „Ода природи“ деца школског узраста у Лепосавићу ће током септембра 2022. године похађати песничке и еколошке радионице на којима ће разговарати о разним темама везаним за заштиту животне средине и покушати да осмисле песму о природи. И за ове учеснике предвиђена је награда учешће на Еко кампу.
У ТВОЈИМ ГОДИНАМА
Посебна програмска целина фестивала носи назив „Кад сам био твојих година“ која подразумева снимање радијских емисија и подкаста са старијим штићеницима о некадашњем животу који је био еколошки уравнотеженији. Наиме, пре само неколико деценија наши деде и баке су производили много мање отпада и живели у ближем контакту са природом. Њихова искуства ће помоћи у усвајању еколошки прихватљивог начина живота. Зато ће бити организоване занатске радионице са старима и децом: плетење, шивење, кување.
ЕКО УМЕТНОСТ
Током трајања фестивала чланови Дечје и омладинске позоришне трупе „Мали театар“ припремаће представу „Планета чиста нек заблиста“ по тексту Слободана Миљковића, која ће премијерно бити изведена у октобру 2022. године.
Све време трајања фестивала биће организоване пројекције одабраних филмова који подижу свест о питањима животне средине.
Планирано је и одржавање концерата, изложби и трибина.