Циљеви ECO ART FEST

Стање поремећеног еколошког биланса, што утиче на читаву планету, највише је проузроковао сам човек. Занемаривање животне средине је нарочито изражено на подручју Косова, и изузетно је запажено на микро плану у северном делу Митровице. Идеја за Еко арт фест (ECO ART FEST) настала је у намери да се, путем уметности, подигне еколошка и културна свести младих људи из свих етничких и конфесионалних заједница у Северној Митровици. Кроз реализацију четири едукативне и уметничке радионице (визуелне уметности – фотографија и филм; ликовне уметности; примењене уметности и модни дизајн; вајарство), чија је главна тема заштита животне средине, и тродневни такмичарски фестивал (као резултат тих радионица), млади људи могу на занимљив и ефикасан начин стећи свест о екологији и уметности као дисциплинама које могу коегзистирати, прожимати се, створити целину, контекст културе живота. Такође, учесници у поменутим радионицама, заједно са стручним тимом из одређене области, у прилици су да стекну теоријска знања и практичне вештине у коришћењу еколошког материјала и употреби отпадних материјала (пластика, електронски отпад, метални отпад, стакло, итд.) у уметничке сврхе.

Тема свих радионица, као и Еко арт фестивала у целини, јесте нестабилна еколошка равнотежа, односно високи ниво занемаривања животне средине, што је проблем који је постао алармантан на подручју општине Северна Митровица.
Стога је потребно развој еколошке свести започети образовањем најмлађе популације, развојем њихових осећања и сензибилитета за екологију и уметност, јер су у питању генерације које су још увек у настајању, и које ће донети одлуке о развоју друштва у овом веку. Тим генерацијама треба дати подстицај да посматрају животну средину и своју улогу на планети на један сасвим нови начин, у дубљем и свеобухватнијем смислу, како би екологија почела да се посматра као кључна карика читаве културе живљења.