Шта је то ECO ART FEST?

Еко арт фестивал (ECO ART FEST) је тродневни такмичарски фестивал који ће се први пут одржати у северном делу Митровице од 23. до 25. маја 2018. године. Право учешћа имају млади људи (првенствено средњошколци и студенти) који имају уметнички сензибилитет и осећај за заштиту животне средине. На фестивалу ће бити презентовани сви радови учесника који су пре тога (од 30. марта до 15. маја) похађали едукативне уметничко-еколошке радионице. Најбољи аутори по мишљењу стручног жирија освојиће, као главну награду, плакету и новчани износ од 100 долара. Награде се додељују у четири категорије: филм, фотографија, ликовне уметности и примењене уметности и модни дизајн.
Пријава учесника траје до 19. марта (види: Kонкурс за ECO ART FEST >>).

Планиране су четири радионице:

РАДИОНИЦА ЗА ВИЗУЕЛНЕ УМЕТНОСТИ (ФОТОГРАФИЈА И ФИЛМ) >>
Без обзира на то да ли су документарни или уметнички, фотографија и филм шаљу снажну и упечатљиву поруку у области екологије и заштите животне средине. На радионицама учесници су у прилици да стекну основна знања из области фотографије и филма, и уз асистенцију предавача, направе фотографије (документарне или уметничке) и кратке (докуменатрне или уметничке) филмове чија су тема проблеми са којима суочавају становници Северне Митровице.
Сви радови учесника биће презентовани у изложбеном салону и арт-биоскопу Приватног културног центра Галерија „Акваријус“ 23. маја 2018. године. Аутори најбољих радова из области фотографије и филма добиће, као главну награду, плакету и 100 долара. Радове оцењује стручни жири.

Предавач: Предраг Радоњић >>

Из области визуелних уметности планирано је одржавање четири трочасовне радионице у периоду од 30. марта до 15. маја 2108. године. Датуми одржавања биће одређени накнадно, у договору предавача са учесницима радионице.

РАДИОНИЦА ЗА ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ >>
Суштина ове радионице је да учесници посматрају отпадни материјал као елемент језика и уметности. На тај начин добијају се знања о могућностима незагађења и неопходности рециклирања. Истовремено, учесници добијају прилику да истражују нову естетику кроз међусобно деловање уметности и екологије, и да од отпадног материјала стварају нове вредности. Такође, отпадни материјал, посматран кроз призму уметности, добија могућност за нови живот у различитим уметничким облицима.
Сви ликовни радови учесника биће презентовани у изложбеном салону Приватног културног центра Галерија „Акваријус“ 24. маја 2018. године. Аутор најбољег рада из области ликовних уметности добиће, као главну награду, плакету и 100 долара. Радове оцењује стручни жири.

Предавач: Наташа Елезовић и Миљана Булатовић >>

Из области ликовних уметности планирано је одржавање четири трочасовне радионице у периоду од 30. марта до 15. маја 2108. године. Датуми одржавања биће одређени накнадно, у договору предавача са учесницима радионице.

РАДИОНИЦА ЗА ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ МОДНИ ДИЗАЈН >>
Примењена уметност пружа широк спектар експресивних могућности. У области модног и графичког дизајна данас је могуће послати најпрецизнију и најефикаснију поруку. Ова радионица је осмишљена тако да учесници стекну основне увиде у технике и могућности приказивања порука које обрађују потребу за заштитом животне средине путем материјала у облику летака, плаката, каталога, етикета, беџева, наочара, мајица, као и других делова гардеробе.
Сви радови учесника биће презентовани на модној ревији која ће бити организована на шеталишту у северном делу Митровице 24. маја 2018. године. Аутор најбољег рада из области примењених уметности и модног дизајна добиће, као главну награду, плакету и 100 долара. Радове оцењује стручни жири.

Предавач: Ђорђе Башчаревић >>

Из области примењених уметности и модног дизајна планирано је одржавање четири трочасовне радионице у периоду од 30. марта до 15. маја 2108. године. Датуми одржавања биће одређени накнадно, у договору предавача са учесницима радионице.

РАДИОНИЦА ЗА ВАЈАРСТВО (У ПРИРОДИ) >>
На овим радионицама, које ће се одвијати, претежно, на отвореном простору, учесници ће бити у прилици да стекну увид у практично извођење тродимензионалног рада (уметничка инсталација) састављеног од електронског и пластичног отпада, отпорног на различите атмосферске услове: жице, транзистори, диоде, компјутерски делови, мобилни телефони, процесори, пластична амбалажа.
Рад (уметничка инсталација) учесника биће презентована 25. маја 2018. године на јавној површини у Северној Митровици и остаће трајан споменик заштити животне средине. Место постављања инсталације биће накнадно одрђено. Будући да је у питању колективни рад учесника уз асистенцију предавача, овај сегмент није такмичарског карактера, па у овој категорији неће бити додељена награда.

Предавач: Велимир Каралевић >>

Из области вајарства планирано је одржавање четири трочасовне радионице у периоду од 30. марта до 15. маја 2108. године. Датуми одржавања биће одређени накнадно, у договору предавача са учесницима радионице.

Уводно предавање из области екологије и заштите животне средине одржаће (за учеснике све четири радионице) Наташа Елезовић >>. Време одржавања уводног предавања биће накнадно одрђено.

Затварање фестивала, свечана додела награда у четири категорије (кратки филм, фотографија, примењене уметности и модни дизајн и ликовне уметности), концерт у част победника, биће одржани у Приватном културном центру Галерија „Акваријус“ 25. маја 2018. године.