Стари занати за ново доба

ГДЕ? Дечији културни центар „Катус“ (Браће Чолаковић 13, Косовска Митровица).
КАДА? Петак 12. август 2022. у 12:00.
СА КИМ? Са Љиљаном Дражевић.
З А Ш Т О ?
Да ли знате да хеклате?
Да ли знате шта је разбој и чему служи?
Да ли знате да од кесе можете да исхеклате подметач за чашу?
Да ли знате да можете да се сунчате на еко крпарици?

Један подметач ослобађа планету за 10 најлон кеса. А једна исткана еко крпарица за 500 кеса. Тиме ћемо удомити више од 1000 кеса које се неће вијорити на дрвећима, улицама и парковима. Немамо времена да чекамо да људи постану свесни и не употреблјавају их више.
Да ли уопште знате шта је Полиетилен? Он је од 1950. године у масовној употреби. А његов кључни производ је пластична кеса. Она је симбол потрошачке културе која иза себе оставља гомиле отпада. Полиетиленске кесе су јако штетне за животну средину јер се не разграђују у природи, а њихова рециклажа је скупа и тешко изводљива. Будући да су лагане и мале, пластичне кесе често не заврше у ђубрету већ у природи где њихово разграђивање траје стотинама година.
Процењује се да кесу користимо само двадесетак минута, а њој је потребно 400-1000 година да се разгради. Ако се узме у обзир и чињеница да се у свету дневно употреби два милиона кеса сваког минута, лако се долази до закључка да имамо велики проблем. Промена креће од појединца, покушајмо да решимо оно што можемо.
Пре само неколико деценија наши старији нису употребљавали кесе. Њихова искуства могу да нам помогну у усвајању еколошки прихватљивог начина живота. Зато ће у оквиру Еко арт феста бити организоване занатске радионице са одраслима и децом. Учићемо да хекламо, веземо, ткамо, кувамо, да штетни отпад искористимо у добре сврхе.
Прва у низу занатских еко радионица биће одржана у петак 12. августа 2022. године у 12 часова када ће гостујући предавач бити Љиљана Дражевић. Радионица ће се одржати у Косовској Митровици, у Дечијем култуном центру „Кактус“ (улица Браће Чолаковић 13).
Овогодишњи, четврти по реду Еко арт фест реализује се под слоганом „Смањи, поново употреби, рециклирај“ (3R – ’s: Reduce, reuse, recycle). Организатор фестивала је митровачки НВО Арт пункт „Акваријус“, а ове године фестивал подржава Swiss Agency for Development and Cooperation SDC.