Плакат Милоша Добрића најбољи на IV Еко арт фесту

Милош Добрић / прва награда

Од једанаест плаката који су ушли у ужи избор за нгараду на IV Еко арт фесту стручни жири прогласио за најбољи рад Милоша Добрића. Њему ће припасти награда од 1.000 евра.

Петочлани жири у саставу Тамара Пешић (председница), Харис Личина, Александар Касаловић, Јасмина Цветић и представник стручног жирија галерије ПКЦ „Акваријус“ (Стефан Стевановић) донео је одлуку о ужем избору плаката у који су ушли радови аутора (азбучни ред): Николија Алексић, Ђорђе Башчаревић, Стефан Бошкоћевић, Милана Вукомановић, Десанка Дамјановић, Милан Добрић, Милош Добрић, Милан Кабашић, Коста Миловановић, Нуредин Рупић и Весељ Салији.

ПРВУ НАГРАДУ ОСВОЈИО ЈЕ РАД МИЛОША ДОБРИЋА

Образложење жирија:

Плакат аутора Милоша Добрића је паметно осмишљено решење које има за циљ да пренесе еколошку поруку и задатак за све нас.
Кеса, као својеврсни симбол потрошачког друштва, иако не представља највећи еколошки проблем, заузела је своје место у ланцу загађивања и представља један од предмета који олако схватамо и врло брзо га одбацујемо, све због практичности и личне удобности.
Аутор је искористио овај симбол и на веома јасан графички начин приказао кесу у тренутку одбацивања, свесно бирајући овај моменат јер управо он представља тачку могуће промене парадигме.
Аутор такође веома паметно користи колорит на решењу, где сукобљава комплементарне боје, које у овој комбинацији могу деловати чак и као својеврсно упозорење. Зелена боја, као симбол природе и еколошке освешћености, и црвена боја за текстуални део, која нам не дозвољава да олако пређемо преко поруке плаката Редуце, Реусе, Рецyцле.
Такозвано 3R правило је и била теметика овог конкурса, тачније Смањи, поново употреби, рециклирај, како би се подигла свест о понашању свакога о нас, и да сваки наш поступак, колико год нам се чинио безазлен, може имати далекосежне последице.

ПЛАКАТИ КОЈИ СУ УШЛИ У УЖИ ИЗБОР:

Јула месеца 2022. године, у оквиру IV Еко арт феста, расписан је наградни конкурс за графичко решење плаката. Тема наградног конкурса гласила је: „Смањи, поново употреби, рециклирај“ (3R – ’s: Reduce, Reuse, Recycle). Прилику да учествују на конкурсу имали су сви старији од 18 година без обизра на формално образовање и места и земље пребивалишта.
Приликом креирања плаката кандидати су могли користити било које графичке елементе, укључити текстуалне натписе, слогане и све друге елементе који би допринели визуализацији плаката.
О победничком раду одлучивао је стручни жири састављен од афирмисаних професионалаца из области графичког дизајна и ликовних уметности, те представници Еко арт фестивала и „Акваријуса“.
За аутора најбољег плаката на конкурсу обезбеђена је новчана награда у износу од 1.000 евра.
Победник конкурса је у обавези да одабрано графичко решење примени и адаптира за потребе израде промотивног материјала Еко арт феста (флашице, маска за телефон, роковник, руксак).
Све пријаве, односно сви радови, морали су бити оригинални и морали су бити дело и власништво учесника. Претходно нису смели да буду објављивани или на други начин јавно дистрибуирани и нису смели да крше права трећих лица.
Сву одговорност за евентуалну злоупотребу сносе подносиоци конкурсног пројекта.
Учествовањем у конкурсу учесник је пристао да препусти или уступи сва комерцијална и некомерцијална права и власничке интересе за уметничко дело на слободну употребу, на било који начин, трајно, организатору.