Уметношћу за животну средину: Затворен IV Еко арт фест

Изложбом плаката, проглашењем победника за најбољи плакат и концертом нишког бенда „Данилов доживљај Беча“ – вечерас је (21. октобра 2022) у митровичком „Акваријусу“ затворен четврти по реду Еко арт фестивал.

„Оно што ми је посебно драго је да завршавамо овај фестивал изложбом која представља у ствари један начин размишљања различитих појединаца о томе на који начин можемо да утичемо путем уметности на екологију. И ови постери говоре о томе да јесте могуће да се утиче и ако ништа друго да се пренесе једна порука“, казала је Миљана Дунђерин испред Приватног културног центра „Акваријус“ који је и организатор фестивала.
Она је навела да ће крајњи продукт бити брошура у којој ће се наћи активности спроведене током фестивала, те да ће институције које буду прихватиле добити постере на поклон како би што већи број грађана видео поруке које преносе.
Аутор најбољег идејног решења плаката на тему: „Смањи, поново употреби, рециклирај“ (3R – ’s: Reduce, Reyce, Recycle) је по одлуци петочланог стручног жирија – Милош Добрић. Као победник конкурса добио је награду од 1.000 евра, док су током вечери посетиоци „Акваријуса“ могли да гласају за добитника друге награде.

„Плакат нема тачан назив, али на плакату се налази пластична кеса као симбол загађивања средине, што је главна тема целог фестивала. Покушао сам да најјасније могуће, помоћу јасне типографије и поруке, пренесем то да људи морају да престану да загађују своју животну средину и да ураде нешто тим поводом“, казао је Добрић.
Подсећајући да је пластичној кеси потребно више стотина година за разградњу, Добрић поручује да је важно да бринемо о својој животној средини:
„Могу да кажем само да је ово једина планета коју имамо и да неће заувек да траје с обзиром на то како бринемо о њој“.
„Драго нам је да учествујемо на оваквој манифестацији, јер би требало сви мало више свести да имамо о тако важној теми као што је екологија“, казао је Никола Ристић из нишког бенда „Данилов доживљај Беча“ пред почетак концерта.

Каже да су током доласка у Митровицу затекли „украсе“:
„Мини депоније за које се сви чудимо. И даље су ту. Надамо се да ће овакве манифестације допринети томе да их буде све мање“.
„Надамо се да ћемо остварити конекцију са људима у овом простору који је поприлично директан. На тонској проби смо причали о томе колико значе овакве акције“, казао је Маријан Цветановић из овог бенда, наводећи да је важно да се истомишљеници окупљају зарад заједничких циљева, а посебно у вези са темама као што су култура, уметност и екологија.
На питање да ли могу кроз музику и песму да позову на бригу о животној средини, Цветановић каже: „С обзиром на то да је Ману Чао био на Старој планини код нас, наравно да можемо“.
Фестивал је подржала Швајцарска агенција за развој и сарадњу.

Извор: Радио Контакт плус >> Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић и Миленија Митковић)